Zwemles

Elke donderdagavond verzorgt de Haagse Vrijwillige ReddingsBrigade in zwembad De Waterthor in Den Haag zwemlessen en conditietraining voor haar leden. Deze lessen worden gegeven door enthousiaste, gediplomeerde en ervaren instructeurs.

Licentiehouder Zwem-ABC

De HVRB heeft sinds februari 2018 officieel de Licentie Zwem-ABC van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ). We worden jaarlijks getoetst op een groot aantal kwaliteitscriteria. Zo weet u als ouder zeker dat de zwemlessen en zwemdiploma’s voldoen aan de Nationale Zwemveiligheidsnorm en legt u de basis voor een leven lang zwemplezier en -veiligheid. Kijk voor meer informatie over zwemles en de Licentie Nationale Zwemdiploma’s op allesoverzwemles.nl. Reddingsbrigade Nederland zorgt voor de eisen van de diverse binnenwaterdiploma’s.

Leer zwemmen van een lifeguard

Inschrijven kan vanaf 4 jaar. Leszwemmen start vanaf 5 jaar. Voor ABC kan er een wachtlijst zijn.

HVRB zwemlessen

• Zwem ABC van de NRZ

Zwemlessen vanaf 6 jaar

Na het behalen van het Zwem ABC bieden wij de volgende lessen aan:
• Junior Redder 1 t/m 4
• Zwemmend Redder 1 t/m 4
• Lifesaver 1

Lessen vanaf 15 jaar

• HVRB Voorbereidend Zwemmen
(voor nieuwe leden zonder Reddingsbrigade ervaring)
• Lifesaver 1 t/m 3
• Conditietraining (indien in het bezit van Lifesaver 3 of vergelijkbaar)

Kies bewust en ga voor kwaliteit

In Nederland mag iedereen zwemles aanbieden en een zwemdiploma uitgeven. Dat is namelijk niet wettelijk geregeld. De verschillende zwemdiploma’s leiden helaas niet altijd op tot dezelfde Zwemveiligheidsnorm.

Wij hebben de Licentie Zwem-ABC en worden elk jaar onafhankelijk getoetst op een groot aantal kwaliteitscriteria door de stichting Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ).

Dit geeft je als ouder/verzorger 4 zekerheden:

 1. Gediplomeerde en gekwalificeerde zwemonderwijzers, zodat je kind in veilige handen is en met plezier naar zwemles gaat. De zwemonderwijzers werken volgens de Gedragscode Zwembranche, hebben een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en blijven bijgeschoold.
 2. Je kind ontvangt de Nationale Zwemdiploma’s van het Zwem-ABC. Deze diploma’s voldoen aan de Nationale Zwemveiligheidsnormen. Dit officiële diploma wordt bijvoorbeeld erkend door brandweer, politie en sportopleidingen voor de uitoefening van verschillende beroepen.
 3. De HVRB hanteert een helder beschreven zwemlesmethode, zodat je kunt bepalen welke aanbieder het beste bij jouw kind past.
 4. Een constante kwaliteit van de zwemlesaanbieder, geborgd door onafhankelijke jaarlijkse controle en toetsmomenten bij het diplomazwemmen.

Dus: kies bewust en ga voor kwaliteit.

Bij de HVRB kun je op vijfjarige leeftijd beginnen met zwemmen in een vertrouwelijke sfeer waarbij veiligheid voorop staat. De eerste slagen leren de kinderen in de ondiepe baden. Vervolgens leren zij de zwemslagen in 5 baden.

 1. In bad 1 ligt de nadruk op watergewenning en het aanleren van drijven op de buik en de rug. In dit bad worden veel spelletjes gespeeld om de kinderen op een speelse manier vertrouwd te maken met het water.
 2. Vanaf bad 2 leren de kinderen de eerste zwemslagen. Beginnend bij borst- en rugcrawlbenen. Ook komt de rugslag erbij. De rugslag op een juiste manier aanleren is van groot belang voor de rest van de zwemslagen. Bij het buigen van de benen, dienen de hielen tegen elkaar gehouden te worden en de tenen naar buiten te wijzen. Wanneer kinderen o.a. de rugslag op een juiste manier zwemmen en dit een aantal meter kunnen volhouden, gaan ze over naar bad 3.
 3. In bad 3 komt de schoolslagbeenslag erbij. Hier is het belangrijk dat de voetenstand goed is en de voeten boven de billen gaan. Dit is een lastige vaardigheid om aan te leren, omdat de kinderen met hun gezicht in het water liggen en ze dat nog niet lang vol kunnen houden.
 4. Als de beenslagen goed zijn, kan de armslag erbij komen voor de schoolslag. Deze wordt in bad 4 aangeleerd. De kinderen bouwen de borst- en rugcrawl verder uit.
 5. Als laatste gaan de kinderen in bad 5 de schoolslag helemaal perfectioneren, door hem dan met het gezicht boven water te zwemmen. De overige slagen moeten dan helemaal perfect zijn. Daarnaast leren ze watertrappen en gaan ze soms in het diepe oefenen. Nadat alle zwemslagen goed zijn, zullen de kinderen zich begeven naar het diepe bad, waar het ABC gehaald kan worden. De overgangs-periode van ondiepe baden naar het ABC duurt gemiddeld 1,5 jaar.

Het zwem-ABC is de basisvorming voor de zwemvaardigheid bij kinderen. In het diepe bad van de Waterthor wordt de kinderen op verantwoorde wijze de slagen aangeleerd. De drie diploma’s zorgen ervoor dat de kinderen zich  kunnen redden in diep water. Zo wordt de kinderen bijvoorbeeld geleerd om ruime afstanden onder water te zwemmen, obstakels te beklimmen, te zwemmen met kleding en worden de zwemslagen verder aangeleerd.

 • Zwemdiploma A: veilig zwemmen in een zwembad zonder attracties.
 • Zwemdiploma B: veilig zwemmen in een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin en een stroomversnelling.
 • Zwemdiploma C: de Nationale Norm Zwemveiligheid. Veilig zwemmen in een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/ vaarten.

Het zwem-ABC is extra leuk, omdat er naast de serieuze en professionele lessen die er gegeven worden ook ruimte is voor plezier en persoonlijke ontwikkeling. Zo worden er in het zwembad regelmatig activiteiten georganiseerd die het verenigingsverband ondersteunen.

Na behalen van het ABC verder met zwemmen? Leer Zwemmend Redden of word Lifeguard!

Zwemmend Redden

De brevetten voor het zwemmend redden zijn opgedeeld in een elftal brevetten. Bij de brevetten Junior Redder 1 t/m 4 ligt de nadruk op het redden van jezelf en het verbeteren van de zwemslagen: wat moet je doen als je in het water ligt? Maar ook: hoe doe je een alarmering bij 112?

Vanaf Zwemmend Redder 1 t/m 4 leer je hoe je ook andere mensen kunt redden. Dit kan je doen vanaf de kant of door te zwemmen en de drenkeling te vervoeren, je leert beide methoden.

Vanaf Lifesaver 1 is er ook een theorietest. Bij de Lifesaver brevetten ga je dieper in op de verschillende soorten reddingen en hoe je leiding moet geven.

Les- en trainingstijden

Elke donderdagavond geeft de Haagse Vrijwillige ReddingsBrigade in Den Haag zwemlessen en conditietraining in zwembad De Waterthor.

 • Zwem A-B-C
 • Junior Redder 1 t/m 3
 • Junior Redder 3-4
 • Zwemmend Redder 1 t/m 4
 • Life Saver 1
 • HVRB Voorbereidend Zwemmend Redden
 • Life Saver 1 t/m 3

 • Conditie zwemmen (na behalen van reddingsdiploma’s)
 • Training Life Saving wedstrijden
 • Conditie zwemmen (na behalen van reddingsdiploma’s)

 • Recreatief zwemmen (na behalen van reddingsdiploma’s)

Contributie

  Per jaar Per half jaar
Jeugdleden (tot 15jr) € 260,00 € 130,00
Senior leden € 50,00 n.v.t.
Donateurs € 35,00 n.v.t.